Aug 8, 2011

13 Tutorial: Header Flash Yang Simple

Hye alls. Bertemu kembali dalam rancangan Art Attack Malaysia bersama Abang Chi Chuchairi. Hari ni, abang akan ajar korang sume macamane nak buat origami itik serati bulu pelepah kelapa. #mengarut

Okeh, sebenanye ade budak kecik umur 13 tahun nak blaja buat Flash Header macam kite. Sbenanye dah ade 3-4 orang tanye camane nak buat and aku takintend pown nak jadikan Flash Header ni bisnes. So, takrugi kongsi ngn korang sume camane nak buat Simple Flash Header tapi penerangan yang panjang. Its always an honour 4 me sebab dyorang dyorang ni yang request tutorial. #imlovin'it


Aku guna software Sothink SWF Easy. Name explains everything. So-you-must-think-SWF-is-easy!

Okeh, firstly , ni interface software Sothink SWF Easy ni. Sangat simple nak dibandingkan dengan Adobe Flash yang #complicated sampai-aku-pun-tak-faham tu. Aku cuba explain step by step. #cuba


Step 1: Size Flash Header

Okeh, size header ni, up-to-you-alls lah. Tapi, most appropriate in my opinion, 720x300. Hipotesis utk kajian ni: semakin besar size, semakin besar bytes yang digunakan dan semakin lambatlah page loading blog korang. Size flash header korang boleh jumpe dekat Properties kat bahagian bawah drawing area.


Step 2: Add Images and Text

Step 2 ni ade 2 cara nak masukkan image dalam drawing area. Pegi Insert>Image or tekan F5 dari keyboard! Simple kan? Masukkan semua image including background. Sebab background dia takboleh transparent.


Step 3: Adding Background

Tadi, aku dah suruh masuk background image skali kan? Macamana nak set image kepada background? Ha, itu yang kite taktau. Right Click dekat image yang nak dijadikan background>Set As Background.


Step 4: Add Effects dekat semua images

Effects dekat software ni sangat siket. Sangat-sangat siket. So, pandai pandai sangat lah combine kan effects supaya image image korang tadi nampak sangat smart. Step 4 ni paling complicated. I do agree. Macamana nak masukkan effect pada image? Click image tu, lepas tu Click dekat Add Effect.


Setiap image yang dah diletakkan effects, effect tu mesti ade dekat timeline. Timeline tu ape? Bawah ni timeline effect.


Optional: Okies? Taw dah kan timeline tu yang mana satu? Now, the TRICK supaya jadikan transition effects tu lama siket. Drag hujung effect transition yang macam ade arrow pointer merah kat bawah ni. Drag ke kanan utk tmbh lagi panjang dan lagi lama effect transition.


Optional: Another TRICK supaya effect repeat dengan sempurna. Tetapkan satu image yang korang nak dia jadi STATIC. Contohnya macam header aku kat atas tu, Static image ialah "Swirls+Crown yang ade tulisan Skrullz Nazryn" tu. Perasan tak? Okeh, make sure Static image tu lebih satu second @ satu kotak dari effect yang lain. Contohnya macam kat bawah ni.


Lepas dah siap drafting, korang Preview lah banyak banyak sangat kali. Preview diwakili oleh button play kat bar atas timeline tu. Faham kan sume?

Image yang aku guna: Swirls (Effect: Illusion Jalousie), Crown Badge (Onionskin), Text (Fade In, Contort, Simple Matrix), Background

Step 5: Publish
Last step dalam buat flash header yang simple ni, Publish. Korang kene publish dekat dalam lappy bukan dalam HTML okeh? Click File > Publish @ Publish button dekat bar atas timeline tu.


Lepas je click Publish, ade satu window tanye nak publish dalam bentuk ape. Then, click Export Flash Movie(.swf). After that, Click Next. Dah siap loading, korang akan jumpe file korang dekat tempat yang korang save tadi.


Okay? Simple kan? Explanation je panjang. Gudluck. Next post, aku tunjuk camane nak buang header picture upload yang biasa and masukkan header Flash dalam blog pulak eh. Toodles. :D

13 criticism:

Nur A'tikah said...

thanks...haha tetibe. tp siyes header ko menarik!

Nazryn Mishar said...

@Nur A'tikah

haha . thx . tapi simple je . ko pown buat lah satu . :D

blognizamlah said...

halamak...xleh nak download la broo....so camne nihh

Nazryn Mishar said...

@blognizamlah

alamak . nape xley download pulak ? kite boleh je . ni link mediafire .
hmm . xpe2 , try cari Google "Sothink SWF Easy 6.3" . nanti ade link kuar , download lah ehh . :D

M.D said...

tutorial macam nilah aku cari. balik kang aku bookmark, try buat. sekarang kat opis tak boleh cuba. T___T

Nazryn Mishar said...

@M.D

wow2 ~ Mimi Dyana comment! Tharu sangat2 ~ JYEAH! okies . nanti bukmark , wat pelan2 . Gudlak! :D

YANA PINKY said...

@Nazryn Mishar

HAHA , thnx abg buad tuto nih :)

ieyza afieyna said...

thanx... nak try buat la..^^

Nazryn Mishar said...

@ieyza afieyna

bagus2. tak siasia lah kite buat tutor ni.

e k i n said...

Thank you for sharing this!! dah lama nak cuba buat header animation :DD

Najla Najihah said...

thank you so much! menjadi :)