Aug 21, 2011

19 Diari Ramadhan Nazryn: Partie Quatre

#the story continues


Ramadhan 16

Sahur hari ni same je macam sahur Ramadhan 11 hari tu. Tak ingat aku sahur ape? Korang tak Keeping Up with Kardashians Diari Ramadhan Nazryn la ni? Okay, takpe. Aku pasrah. Blog buruk ni sape sangat lah nak tengok. Entry pun panjang, sape je lah nak bace. Today, sahur yang paling senang di dunia ye kawankawan. Telur goreng dgn nasi je. Dgn kicap sekali, penting tuhh! Ceh, bajet bujang sangat lah konon nye, padahal duduk ngn family bulan puasa ni. Haish. #bajet

       Monink alls. Pagi ni usual as always. Bangun lambat, tolong Mama masak untuk niaga lauk petang ni kat bazar ramadhan. Actually, aku memang enjoy bab tolong menolong amalan mulia ni. Maybe sebab ade darah tukang masak, so, i am like cooking guy on the family. Masak simple simple kemelayuan-satu-malaysia tu boleh lah. Tapi kalau Michelin Five Star Cooking Chef punye service dish, yet to be kot. Haha, #perasan lah ai ni. Haish, ni sume penangan #MasterchefAustralia

       Evening session of the day sangat typo. Setiap hari yang sama. Haiii. Penat lah tido ni kadangkadang. Plus, ade hujan yang turun bagaikan mutiara pulak. Haihh, makin sedap lah begolek atas katel, ibarat filem hindustan gituww. Malam ni takpegi #terawih sebab kene buat second session treatment resdung dekat butik semalam. Hari ni punye treatment kurang siket pedih kalau nak compare dgn semalam. Kalau semalam punye, #Allah je lah yang tau pedihnye. Resdung ni memang menyusahkan. Kalau tak buat treatment, bersin takhabes habes. Kalau buat pulak, menghabiskan duit. #SickOfIt



Ramadhan 17

"Mama buat Ho,ho,ho Horlicks ke?"; "Ye, Mama buat, nak bangun sahur tak?". Okay, #damn seriously, dialog ni memang tak pernah wujud dalam family aku. Kalau dulu kecikkecik ingat lagi, tak pegi #terawih semata mata nak pegi MiniMarket, beli 6 Mini Box Koko Krunch, Trix, HoneyStars ngn Milo tu. Lepas tu, beli Nestum. Minum pagipagi. Letak susu ibu pekat. #YummyTummy

       Pagi ni aku taktido lepas sembayang subuh, aku terus je hadap lappy. Padahal malam tadi baru Kak Lia tu pesan jangan hadap lappy lama lama. Bila mata rosak, resdung makin teruk. Sebenanye aku takpaham ape hubungan lappy dgn resdung(sigh =.="). Pagi ni banyak cari lagu baru dari 4shared. Tengok charts Top 100 dekat Billboard. A very entertaining morning! Lighters [ft. Eminem] @BrunoMars #np

       Petang tadi aku stay dekat kedai Mama. Tolong tolong jualkan lauk. Analisis pressure meningkat bile customer ramai adalah pada pkul 5-5.30 petang. Lepas ibuibu bapakbapak amek anak mereka dari balek sekolah agama. Sangat giler ramai youu alllss. Lepas tu time ni lah customer sume nak beramah mesra. "Ni anak yang sulung ke?"; "Ko study kat mane bang?"; "Kat sane ade gefren dah ke?". Aigooo. Nak je aku bilang, "makcik, takkan taknampak saya tengah sebok ni, kot ye pun takkan nak soalan personal". But then, this is why living in village is wayyyy better than town! Semuanya peramah ya amattt. #thisiswhy

       Bbuka dgn family is always being #TheBestFeelingIEverHad. And apparently, this time around, bbuka puasa kat kedai tempat Mama. Okeh, aku list down kenapa bukak puasa kat kedai lagi best. 1st; Makcik jual kueh yang tak habes, sume sedekah kat sini. 2nd; Ayam Madu yang sedap tu, boleh dapat RM1! 3rd; Sorang bukak puasa, sume kelamkabut bukak puasa jugak kalo takde azan. Hahahahaha. Fine, aku tau korang tak gelak. #pityme


Ramadhan 18

Azan subuh dah pun berkumandang. Pagi ni macam taksahur pun ade. Ntahlah. Bangun dengan mamai (dalam keadaan xsedar), makan xsedar pape. Lepas azan tadi ni, barulah sedar siket. So, perut ni rase macam tak terisi apa apa pun. Aduh, ini sangat menjengkelkan. Tahan ke puasa ni? Hahaha. Do remember, I'm 21; Islam; In A Relationship. And have reached puberty. So, fasting is compulsory. One of Five Pillars of Islam: Fasting in Ramadhan by @IslamicQuotes

       Mood terabur siket hari ni. Ntah mane mane sepahnya tak tau. Bukanlah sebab datang bulan macam Gadys. Tapi sebab perut tak penuh. Malas nak begerak. Takot bile begerak nanti tenaga nasional makin siket. Ah, malas malas si pemalas, malas lagi si pemalas yang malas. Haha. Same je tu. Tak payah tunjuk alim sangat nak bace entry aku ulang ulang. Kalau bace ulang dari awal takpe, sambil tu refresh refresh skali. Harap harap naek pageview aku. Lets keep #fingerscrossed. Eh, btw, Mama kesayangan aku tak niaga hari ni. So, jangan nak tanye kenapa. Sebab Mama adalah tokey. She have rights to make decisions. Hahaha. Bekap mak nampak? Meme lah, aku sayang Mama aku. Oh, #suweeeet!

       Malam ni sempat lah pegi #terawih. Walaupun masjid blackout. Electrician masjid siap datang bawak beg besar lagi nak betulkan sistem pendawaian (ayat lengkap) masjid lagi. Siyez beg besar yang boleh sorong tarik tu. Alahhh, macam mak ayam andam tu. #Terawih pun mule lambat. Nasib baek masjid aku masjid paling power. Ade generator. Cukup lah untuk pasang microphone imam dengan lampu siket siket supaya takgelap sangat.


Ramadhan 19

Bangun sahur macam budak tekejut pagi ni. Haha. Sampai Bella pun tegelak. Gelak lagi, hahaha. Makanan bersahur hari ni adalah nasi dengan telur gorang and kicap. Sekali lagi. Actually, kadang kadang sedap jugak bile buat telur hancur macam omellette gituww.  Tapi kalau tak suke, aku ade satu tutorial masakan untuk korang. Nah link nya! Jangan pelik entry dia 20 Ogos, sebab aku edit balik before publish untuk menyedapkan ayat! Winkwink! Ni semua untuk readers tersayang. Muwah, muwah! Okeh, dah puas mengampu readers. Semua Untukmu @Anuar_Zain #np

       Tup tup tup, hari ni dah 10 malam terakhir. Sebab kite puasa 29 hari je. So, today maybe #LailatulQadr. Namun, hakikat menyedari 10 malam terakhir je tak berguna jugak kalau tak buat pape. Haish, gampang lahhh! Eh, tercelupar pulakk (:p). Ape hal pemalas sangat aku pun tak tau lah. Takpe takpe, malam ni berubah lah kot. Pegi #terawih tiga-puluh-rakaat. Hahaha. Melampau sangat lah tu, #terawih 20 rakaat je lah bang oi, kalau nak sampai tiga-puluh-rakaat, buat lah witir banyak banyak. #frustwithself

       Petang tadi aku tolong Mama tau. Ye lah, nak tambah pahala 10 malam terakhir. Tapi tolong bagi idea je lah. Masak Chicken Black Pepper using Maggi Black Pepper Seasoning. Ohhsemmmm! Memang faveret lah. Sedap dan mudah disediakan, cuma tambah sedikit air, bawang dan daun bawang. Ni bukanlah iklan Nuffnang ye readers. Ni iklan buat sendiri, mane tau boleh jadi duta Cow and Calf pulak nanti. #harapmaklum

       Sebenanye aku perasan yang dari semalam lagi mood aku kelaut. Ntahapehape aku cerita sampai tak masuk tajuk "Diari Ramadhan Nazryn" langsung, semua citer random random je. Okeh, aku memang macamni kadang kadang. So, #dealwithit. Haha, taklah. Harap korang boleh paham lah penulisan aku yang dapat A mase SPM hari tu. Okeh, fine, aku memang suka menunjuk. Pfftttt. Bella pulak dah tanye tanye bila nak pegi shopping raya. Sebenanye aku pun taksabar. Bila lagi nak beli baju raya? Kan? #Eid


Ramadhan 20

Singgah Selamat Sahur semuaaa. Aku rasa iklah Wrigley's Chewing Gum tu tak kene langsung. Kunyah selepas sahur, kesegaran nafas berpanjangan lah bagai. #InMyHumbleOpinion daripada dia bazirkan duit juta juta dekat iklan @TV3 tu, baiklah dye bagi customer dia sorang seringgit buat duit raya. Sama je. Habis juta juta jugak. Lagi bagus ambik hati pelanggan daripada memujuk pelanggan. Okeh? This is marketing strategy baybehhh! #ThisIsHowItWorks

       Subuh ni aku tak tido. Seronok mendownload lagu raya! Semua download dari 4shared. Ade jugaklah dalam 25 lagu raya. 25x3MB per song=75MB. Patutlah cepat habes quota Broadband engkau Naz! (sigh =.="). Download entahapehape je. So, kalau nanti takupdate blog jangan marah yaa. Mama pulak kate yang dia malas nak niaga dah. Takde makcik makcik Expert nak tolong dah. Ok, aku sedar yang aku ni Amateur. Takpun Beginner. Haha. Dahhh, mula masuk level macam dalam game dahhh. #PES2010

       The most simple way to wrap up your fasting day, with break-fast Ayam Masak Kicap. Haha. Aku suke giler masak kicap ni sampai boleh bawak dalam mimpi semua. Okeh, kalau nak panggil aku hantu kicap pun aku sedia menerimanya. Ecewahhh. Mencik lahhh. Tasuke tasuke. Ewww. #Gewdiknye engkau hari ni. Malam ni hujan. So, nak pegi #terawih pun serba salah. Ceh, Ptuih! Padahal nak tengok Liverpool menang lawan Arsenal. I'm one of the Reds dekat Malaysia ni. So, sape sokong the Reds jugak, sila follow saya. #YNWA


#to be continue

19 criticism:

izfanora said...

hihi.. nmpk xsbr nk raya yer..

syAfA said...

salam
naz!
lame x usha sini..
ex-rumate beb..hehe..

selamat berpuasa..

best jugak baca2 entry org penglamn kau berpuasa,sahur sume nie..

=)

Nazryn Mishar said...

@syAfA

haha. bagus2. engt lagi dekat blog ni kan?

selamat hari raya! awal lagi. sigh! =.="

iefa ujang said...

ho ho horlicks!!!ahahah...kang xpsl2 mama ckp... ho ho hotak kau ! ! ! bngon sahur cpt la...ajajaj :P

Nazryn Mishar said...

@iefa ujang

haha. boleh pulak cam2. ho ho ho! merry krismes pulak lepas ni~

Syaza Kelyza said...

seronoknyaaaa liverpool menang :D hihi

tieykah said...

bagus sangat tlg mak.

selamat hari raya!

Nazryn Mishar said...

@tieykah

haha. bagos lah sangat. takdenye. pemalas jugak eden ni hah~ :p

ifa said...

weh, kau pandai masak^^ bagus! :)
good!tolong mak dpt pahala lebih tau! :) untung-untung dpt duit raya lebih~

Nazryn Mishar said...

@ifa

haha. so, kirenye aku dalam list hot mcm dalam blog engkau la kan? HAHA~ :p

ifa said...

haha^^ kau hot je, kau tak super duper hot :P

Nazryn Mishar said...

@ifa

mmglah. aku sembayang pun takpenuh. macamana nak jadi imam yang super duper hot. haha.

ifa said...

tak penuh, baik kau penuhkan sebelum aku lempar kau dlm tasik :P weh, aku melawak, kang terasa hati plak kan ;) tapi aku maksdkan jgk sikit2 ayt kt ats tu :)

Nazryn Mishar said...

@ifa

ok kakak! saya terima nasehat awak~ haha~ :D

ifa said...

weh, aku muda lg okeh! aku rasa aku muda lg dr kau :P , kau terima + kena buat baru la hot :P

Nazryn Mishar said...

@ifa

ah, muda ke tua ke same je. apa ada pada usia? nombor yang tak signifikan. haha. :p

okeh, Ramadhan ni sambil mempraktikkan lah. harap harap sembayang sentiasa penuhlahhh. aminnn~

ifa said...

mestila ada~aku muda, so x boleh panggil aku kakak :P

haha^^kau ni, x pyh la nk buat sbb aku suruh ke apa tau, aku lawak ja :) kau kna buat dgn ikhlas^^ dh la, stop kt sni~x abih2 lg bebalas komen yg x dk kena mengena dgn topik pn kn :)