Aug 9, 2011

11 Tutorial: Header Flash Yang Simple Part 2

Sambil tulis entry baru ni, hopefully korang dah faham step step yang panjang tapi simple tu dlm entry sblum ni. Finger crossed! Sebelum tuhhh, add Facebook, Twitter aku! Ramaikan friends aku. Haha.

Last nite, kite stop dekat Step 5 kan? Okies, now, kite sambung dengan Step 6.

Step 6: Upload dalam SWF Hosting Site (Using Mozilla Firefox)

Hope korang sume ramai yang guna Firefox as main browser. Step ni senang. Simple. Taksusah. Masuk LivingCabin SWFCabin.com. Lepas tu, upload macam biasa korang upload gambar dekat Photobucket tu. Optional untuk Tick Allow Search tu, tapi kalo nak senang cari, Tick dekat situ. Click Publish Swf.


Dah siap upload header ohsemmm korang tu kan? Okies, lepas je upload, interface dye jadi macam kat bawah ni and korang kene Click View Swf. Macam kat pointer merah tu. Takpayah nak copy Direct Link tu.


Faham setakat ni kan? Okies, lepas View Swf, SWFCabin akan tunjuk lah camane hasil sebenar yang korang buat. Dengan repeatition sekali. Dekat window yang sama, Click Tools > Page Info.


Lepas Click Page Info, Firefox akan bawak korang direct to New Mini Window. Dekat Mini Window ni, Click Tab Media>Cari File yang ade extension .swf (File Type: Embed). Then, Right Click, Choose Copy. And apparently, file yang korang upload tu, size dye same dengan file original dalam lappy. :D


Okay, kite dah selesai dengan SWFCabin! Kalau boleh, Paste address yang korang dah copy tadi tu dalam notepad. Much easier!



Step 7: Letak dalam blog

Haha. Ni lagi simple , sume orang tau buat. Login Blogger. Click Design > Page Elements > Add A Gadget > HTML/Javascript. Copy HTML bawah ni. Tukar semua code yang dah underlined kat bawah ni kayh.
<embed src="Address Extension SWFCabin (dari Step 6 tadi)" quality="high" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height=300" width="720"></embed>

Dah copy, masukkan dalam HTML/Javascript tadi. Click Save. Untuk kosongkan ruang title, korang boleh code ni dalam title.
<h2></h2>

Step 8: Kalau tak boleh drag (If Error)

Kalau takboleh drag kesana, korang save dulu dekat Page Elements tadi, Click tab Edit HTML. Search Code @ Ctrl+F Code bawah ni.
<div id='header-wrapper'>
bawah nya ada code ni kan?
<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Header1' locked='true' title='Skrullz Storyboard (Header)' type='Header'/>

Tukar maxwidget kepada '2' @ lebih dari 2. Tukar showaddelement kepada 'yes'. Click Save

Sekarang, dah boleh. Okay,patah balik ke Tab Page Element, Drag semula HTML/Javascript Flash Header korang tade ke atas or kebawah header asal. Save!



Step 9:  Buang Header Asal (Optional)

Step ni sebenanye tak risky. Jangan #takot la kalau nak ubah siket siket, nak bagi blog cantek sangat sangat. Kalau nak buang header asal, korang kene tweak(ubah) siket bahagian Edit HTML. Okey, firsty of course lah kene Click Design > Edit HTML. Lepas tu, search code ni.
<div id='header-wrapper'>
bawah dye siket ade code ni kan?
<b:widget id='Header1' locked='true' title='Skrullz Storyboard (Header)' type='Header'/>
buang code widget id ni. Save! Lepas tu korang akan ditanya oleh blogger pasal confirm "Header1" deletion. Just click Confirm. #withoutdoubt


YUP! FINISH LINE! Simple kan? Hope korang dapat buat dengan jayanya. Ecewahhhh. Buat lagi cantik dari aku punye. Btw, aku tak amek tempahan @ order @ yang sewaktu dengannya dari korang. Takpernah terniat pun nak jadikan bende ni bisnes. Aku sangat takpandai nak buat header utk orang. Bile aku buat je, nanti mesti jadi takcantik. Hope dengan adanya tutorial 2 part yang panjang ni, bolehlah korang buat sendiri yaa.


Lagi satu, kalau nak credit pun boleh, xnak credit pun takpe. Nak copy tutorial pun takpe. Right-clicking blog aku takpernah disable. Aku open, takkesah. See yaa~

11 criticism:

blognizamlah said...

tulisan awal kne wat gune adobe dulu or da siap ade kat software tuh....just asking...^^

Nazryn Mishar said...

tulisan boleh buat direct dari software ni. :D

iekasub said...

aku punya mana? dah siap?hehehehe

Nizam Ijam said...

tolong buatkan boleh??hehe

izfanora said...

pergh.. nie mmg hebat sangat nie.. mmg xder bakat lah.. hihi..

M.D said...

thanks for the sharing. :)

nanti dah jadi buat aku akan mempoyokan diri aku pulak. HAHAHA!

Nazryn Mishar said...

@iekasub,@Nizam Ijam

huhu. xpandai buatkan org punye. jgn lah cam2, kalo tak, buat penat je kite buat tutor ni. :(

Nazryn Mishar said...

@izfanora

la, xpayah bakat pun. simple je tutorial ni. :D

Nazryn Mishar said...

@M.D

okeh2. lepas 2 tunjuk macamane buat pulak tau. :D

Syaza Kelyza said...

header lu memang smart la bro ;)