Dec 24, 2010

7 PC Utilities | Simpan Mesej Dari Fon Sony Ericsson Dalam Lappy

panjang nye entry ni punye tajuk ! haha . cakap dah macam keling dah . tebalik-tebalik nak cakap melayu . maksud aku , panjang kan tajuk entry hari ni ?
saya xberblogging semalam . seantero dunia dah tau saya xberblogging semalam .
haha . macam lah blog ko ni champion Blog Pilihan Malaysia sampai semua orang nak tw . tercalon pown x . jom sengih ramai2 . jangan gelak , nnt aku malu .
ehem , pe salahnye bermimpi jadi BPM's , kan ? kan ?

okeh , today , aku nak ajo korang camane nak simpan mesej dari henfon ke dalam lappy .
maybe ramai dari korang dah tw cara dye . but , aku sesaja je nak tulis , coz aku pown tgh simpan mesej Gadis dalam lappy .

name tutorial ni , Simpan Mesej Dalam Lappy . in english , How to save message from your phone to your beloved lappy muah2 .
tutorial ni utk sape2 yang xmaw memori terindah ngn balak2 or gadis2 terdelete begitu aje , plus , kalo simpan mesej banyak2 , nanti penuh memory fon , hang sesaja . cam aku , mesej dah beribu-riban . penat nak tggu . so , tanpa melengahkan masa , jom kite mule !

1st Step : Download Sony Ericsson PC Suite .
 
okeh , dah siap download , install cam bese .

2nd Step : Pindahkan folder mesej yang korang dari Memory Card ke Memory Phone .

1 . Click 'Select' dekat Messaging .
2 . Click kat 'Select' Messages .
3 . Click 'Select' dekat Manage Messages .
4 . Click 'Options' dekat Folder yang korang nak pindahkan . Cth : Inbox atau Sent Messeges .
5 . Click 'Select' kat Move To .
6 . Click 'Select' kat Phone Memory .

3rd Step : Bersabar sambil dye tulis kat screen : MOVING MESSAGES .

tyme ni memang korang kene bersabar nak mampos . coz kalo mesej dah 3000++ , memang lame nak alih ke memory phone . aku punye , 15minit ! dah siap bersabar ? NEXT !

4th Step : Cucuk USB Cable . Run Sony Ericsson PC Suite yang korang dah download tadi .

cucuk USB Cable yang dah disediakan dalam kotak mase korang beli henfon sambil besembang ngn apek@amoi yang juai fon tu . bile fon tanye korang mode ape nak pakai . Select Phone Mode , yang paling atas sekali . dah siap download n install PC Suite cam step 1 tadi kan ? okeh . run Sony Ericsson PC Suite !

5th Step : Pilih Text Message dari PC Suite .

cam yang aku hitamkan kat sidebar kiri software 2 .

6th Step : Pilih folder pe yang korang alih tadi . Inbox @ Sent Message .

7th Step : Tapis Mesej yang korang nak alih 2 . Select kat 'Copy To' .



haha . ade 5sen ? abaikan mesej 2 . jangan baca mesej yang bawah skali . nnt Gadis malu . HAHA .

8th Step : Pilih destination .

9th Step : DONE ! skang dah ade dalam Archive .

skang dah ade dalam archive and korang ley tengok bile2 mase je .


Tick kalo dah siap : Step 1 Step 2 Step 3 Step 4 Step 5 Step 6 Step 7 Step 8 .
do it properly kayh . one by one .
Selamat Mencoba yaa !



Tappin' Lappy's Keyboard While Listening To :
The Climb by Miley Cyrus .


~FIN~

7 criticism:

simply me ! said...

wah , ada eh aplikasi nie ? baru aku tau , hee

u know me..haha said...

nsb bek bwu skg ko gtaw..
kalu x mst hang trus nset aku nak smpn msg gadis elektrik dlu..
11k++ kot..
hahaha

Nazryn Mishar said...

Ain > huhu . ni yang kene gtw ni . aku engt ramai dah tw ~ hee !
I noe U > gadis Elektrik ? sape 2 ? sape 2 ? HAHA !

simply me ! said...

sape lah 'u know me' nie ? haha

Nazryn Mishar said...

HAHA . entahlah 'Ain budak Video' .
eish , pe kate ko 2kar name dari GOSIP GIRL > VIDEO GIRL .
masuk lagu Jonas Brothers , Video Girl . catchy seyh .

gadis ~ said...

5 sen ? dpt gula2 sebijik ;)

p/s : luv dis title :
How to save message from your phone to your *beloved lappy muah2* .

Nazryn Mishar said...

haha . luv ? okies . bagos2 .
luv banyak2 eh ~ miahaha !